2010. január 31., vasárnap

Olaszos lepénykenyér

Ma már annyira éhes voltam és annyira kívántam a kenyeret (G pont vett rozscipót ráadásul, amit imádtam eddig...), hogy elhatároztam, hogy neki állok sütni. De mivel már totál ki voltam rá éhezve, nem tudtam kivárni még megdagasztom és megkelesztem, ezért arra gondoltam, hogy gyorsan átalakítom a poharas sütimet olaszos lepénykenyérré. AZ úgy is hamar megvan. Nagyon finom lett!

Így készült:

* 2 pohár liszt (1 kukorica, 1 rizs, és valamelyiknek valamennyi része keményítő)
* 2 pohár víz
* 2 tojás
* 2 késhegynyi szódabikarbóna
* 2 evőkanál olaj (én extra szűz olívaolajat használok, de bármely más is megteszi)
* 2 gerezd fokhagyma passzírozva
* 1 kiskanál só
* 1 kiskanál snidling (szárított)
* borsikafű
* kakukkfű
* bazsalikom
* oregánó

Összekevertem és kiolajozott, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben 175 fokon 20-25 perc alatt megsült.

Nagyon finom lett!!! Mindjárt sütök még. Ha neked van gofri sütőd, akkor azzal is kísérletezhetsz, hogy abba sütöd meg. Nekem sajnos nincs és nincs is tapasztalatom vele, de ha esetleg azzal csinálod szívesen meghallgatom a tapasztalataidat!!! Neuro-Diétások is fogyaszthatják!

Gluténmentes pizza varriációk

Örök kedvenc a pizza. Mindenki ismeri, mindenki szereti. Manapság már pár perc alatt könnyedén elkészíthető minimális erőráfordítással is. Íme néhány recept azoknak, akik lisztérzékenyek, de mégsem szeretnének kimaradni a kulináris élvezetekből.
Ebbe a bejegyzésbe gyűjtöm össze a számomra szimpatikus GM pizza recepteket. Folyamatosan bővítem majd.
(Aki Neuro-Diétát is csinál nem csak gluténmeneset, az a tej helyett nyugodtan használjon vizet a tésztához)

Monik30 tutireceptje:

Hozzávalók:

10 dkg Emese kenyérpor
5 dkg rizsliszt
1/2 tojás (nekünk van házi pici tyúktól, de ha fölvered a felét használod, másik meg jó lesz bármire)

1-1,2 dl meleg víz
0,8 dkg élesztő
1 ek. olaj

Elkészítés:


Összekeverem robotgéppel, nem futtatom meg semmi hókuszpók. Tepsit kivajazok, majd rizsliszttel beszórom ebbe kanállal beleigazgatom a tésztát, pihentetem kb. 20 percig vmi melegebb helyen.
Majd 150C-on sütöm 10 percet előmelegített sütőben (mert kenyér után sütöttem), rárakom a feltétet. Sűrített paradicsom, ketchup, bazsalikom, oreganó-ból készült krémmel megkenem, ízlés szerint, zöldség, szalámi, sonka stb, tetejére sajt. Tovább sütöm még 15-20 percig.

Tanácsok:

Kezdőknek is ajánlom, biztos sikerülni fog.
És mindenféle túlzás nélkül finom.

Elkészítési idő: 55 perc

*** *** ***

megryan tutireceptje:

Hozzávalók:

Tészta:
2 ek. olaj
25 dkg liszt
Csipet só, cukor
Oregano
½ élesztő
Oregano

Szósz

Tejfölös alaphoz
1 doboz tejföl
1 ek. juhtúró
2-3 gerezd fokhagyma


Paradicsomos alaphoz
(Neuro- Diétások részére is!)
1 sür. Par. Konzerv
Bazsalikom
Só, pici víz, olaj

Feltét: sonka, szalámi, sajt, gomba, kukorica vagy bármi ami maradt a hűtőben

Elkészítés:
1,5 dl meleg vízbe morzsoljuk az élesztőt, 1 csipet cukorral 10 percig állni hagyjuk.
Ezalatt tálba tesszük a lisztet, olajat, csipet sót, cukrot, oreganot.
Ha felfutott az élesztő lassan a keverékhez adagoljuk, mindig összegyúrva, nehogy túl maszatos legyen. Egy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapni.
30-60 percig lefedve meleg helyen kelesztjük.
Utána olajjal megkent tepsibe simítjuk, nyújtogatjuk.
A szósz összetevőit összekeverjük, rákenjük a tésztára.
A juhtúrós alapra legfinomabb a karikázott lilahagyma, sonka, reszelt sajt feltét.

A paradicsomos alapra dinsztelt gomba, szalámi, kukorica, sajt a kedvenc

Kb. 15 percig kell sütni közepes lángon, ha a széle barnul picit akkor jó. Nem szabad kiszárítani.

Tanácsok:

10 perc összeállítás + 30 perc kelesztés + 15 perc sütés

Elkészítési idő: 55 perc

*** *** ***


Cz.Nicky tutireceptje


Hozzávalók:
Kerek tepsiben 2db 24cm átmérőjű vagy
1nagy tepsihez elegendő tészta...

Tésztához:

40dkg liszt
3dkg élesztő
1tk cukor
1kk só
5ek olaj
1dl tej
1dl langyos víz

Mártáshoz:


1 kisebb fej vöröshagyma
1 kicsi sűritett paradicsom
5ek ketchup
1ek cukor
1tk só
2tk oregánó vagy pizza fűszerkeverék
1tk bazslikom
ízlés szerint: dekikát, bors

Illetve a feltétek lehetnek:

daráthús, sonka, zöldségek, felvágott, sajt meg ami a képzeletnek nem szab határt:)))

Elkészítés:
A sütőt 220fokra melegítem, ez gázsütőnél szerintem olyan 4-es fokozat. Olajjal kikenem a sütőfomát.

A langyos tejben kevés cukorral megfutattom az élesztőt egy külön kis tálkában (meleg helyen ez kb. 8-10perc).
A lisztet egy tálba tesszük. (a legjobb ha szitáljátok, mert úgy levegősebb lehet majd a tészta). A liszt közepében egy mélyedést fúrunk oda tesszük bele a megfuttatott élesztőt és csak kevés lisztet húzunk hozzá, hogy olyan galuska állaga legyen és a tetejét leszóljuk még liszttel. Ez ún, kovász. Letakarjuk konykaruhával és mégegyszer megkelesztjük. Ez kb. 20perc.
Hozzáadjuk a sót, olajat és kb. 1dl lanyos vizet.
Robotgéppel vagy kézileg addig dagasztom, hogy a tészta váljon el az edény falától. Ha ez megvan, akkor hagyom megint, hogy a kétszeresére keljen. Tehát megint leszórom egy kis liszttel és letakarom konyharuhával. kb 30percre elteszem pihenni.
Utána már csak lisztezett gyúrótáblán formázni kell a tésztát a tepsihez és belehelyezem a kiolajozott tepsibe.


Mártás:

A vöröshagymát apró darabokra vágom és kevés olajon üvegesre sütöm. Hozzáadoma sűrített paradicsomot és kb 1dl vizet és kevergetem, hogy rotyogjon. Akkor hozzáteszem a ketchup-ot, a cukrot, a sót. Az oregánót és a bazsalikomot úgy teszem bele, hogy kézzel összemorzsolom, így sokkal jobban kijön majd az aromája. Én szoktam bele borsot tenni, mert nagyon szeretem és szerintem szupi lesz az íze tőle.

A mártás gyakori kevergetést igényel. ( ha valaki még fűszeresebben szereti a mártásba még nyugodtam mehet oregánó)


A tésztára rákenem a mártást és úgy rakom rá a feltéteket ízlés szerint!!!

Tanácsok:
A tésztánál a sokszori kelesztés miatt lesz annyira lágy és könnyen formálható.

Nem nehéz, sok sikert mindenkinek!

*** *** ***

EGYSZERŰ PIZZATÉSZTA Egy 28-30 cm átmérőjű, közepes vastagságú pizzához 20 dkg (átszitált) lisztet, 1 dkg élesztőt, 1 dl langyos vizet és kevés sót veszünk. Az elmorzsolt élesztőt elkeverjük 2 evőkanálnyi langyos vízzel , valamint 1 bő evőkanálnyi liszttel, majd langyos helyen kelesztjük egy fél óra hosszan. A lisztet, a megkelt élesztőt, a sót, valamint a maradék vizet összedolgozzuk, s (letakarva) langyos helyen kelesztjük, míg a tészta a kétszeresére nem nő. Ekkor a cipót ellapítjuk, kerekre formázzuk, végül a recept szerint ízesítjük. (A pizzákat lisztezett sütőlapon, előmelegített, forró sütőben 220-230 Celsius fokon sütjük.)

PIZZATÉSZTA FŰSZERESEN 50 dkg (átszitált) liszthez 2 dl langyos vizet, 3 dkg élesztőt, 2-3 teáskanálnyi olívaolajat, valamint ízlés szerinti mennyiségű morzsolt bazsalikomot, őrölt köményt és sót veszünk. Az élesztőt elmorzsoljuk a vízben, majd a hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk. A cipót letakarva szobahőmérsékleten egy órát pihentetjük. (Gyorsabban eredményre jutunk, ha - ugyancsak letakarva - 20 percre 70 Celsius fokos sütőbe tesszük, úgy kelesztjük.) Végül lisztezett deszkán kinyújtjuk - a hagyományos pizzákhoz rendszerint 1-1,5 cm vastagra, míg a pizzaréteshez csak 0,5 cm-esre.

Ezt a leírást Benkö Gábornak köszönhetjük.

*** *** ***

Pizza tepsiben sütve

Hozzávalók:


200 g Schär Mix B
50 g Glutenix kenyérpor
1 csipet bazsalikom
2-3 evőkanál olaj
15 g friss Budafoki élesztő
kb. 250 ml langyos víz

Hogyan készítsük el?

Az összetevőket mixerrel jól összekeverjük, és kiolajozott tepsibe öntjük. A tészta a kenyértésztánál valamivel hígabb legyen! Vizes kanállal elsimítjuk a tetejét, és letakarva fél órát kelesztjük. Villával megszurkáljuk, berakjuk az előmelegített sütőbe, és feltekerjük a hőfokot.

Miután megfelelően elősütöttük, megkenjük a paradicsompürével elkevert ketchuppal, s mindenféle finomsággal megszórjuk. Beborítjuk reszelt sajttal és paradicsomkarikákkal, s készre sütjük. Az utolsó 5 percre tegyük a sütő aljába, hogy alul is ropogósra süljön.

Jó étvágyat kívánok!