2010. május 19., szerda

A lupinlisztről dióhéjban

A csillagfürt / Lupinus alba / – „az új húspótló”-ként robbant be a köztudatba, de emellett számos formában felhasználható.

A csillagfürt - semleges íze, összetétele és tápértéke folytán - alkalmas húspótlók előállítására.
Koleszterin és glutén-mentes termése rendkívül sok B12 vitamint tartalmaz, amihez a vegetáriusok eddig csak korlátozottan juthattak hozzá. A csillagfürttel ez a lehetőség bővül.

Szabályozza (elősegíti) a vas felszívódását, nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, így a legigényesebb diétákban is sikerrel alkalmazható.

A csillagfürt nyers fehérjéjét „lopino” néven először az 1995-ös Biofachon mutatták be a nagyközönségnek, és rögtön elnyerte „Az Év Bioterméke” díjat.
Az alapanyag alkalmas pürésítésre, marinálásra, sütésre, pirításra. Ráadásul mélyhűthető is.
A feldolgozóipar azonnal ráharapott az ígéretes alapanyagra, és sorra jelentette meg az ebből készült termékeket: így jöttek létra a lupin-tofu, lupin-tészta, lupin-bécsi szelet és a lupin-fasírt-tok.
A „csillagfürt liszt” amúgy a pékiparban is előretört és a legtöbb helyen már kiszorította a korábban lisztjavítóként használt borsólisztet.
A csillagfürtből készült termékek könnyen emészthetőek, erre már Hippokratész Kr. Előtt 460-ban felhívta kora figyelmét.

A csillagfürt-feldolgozás mellékterméke az „okara”, amely elsőrangú rostanyag.
Sárgás színe, darabos szerkezete, enyhe dió-íze miatt kedveli a sütőipar, a müzli-feldolgozó és delikát élelmiszereket előállító ipar, ugyanis elsőrangú íz hordozó.

Csak a fantázia szab határt felhasználhatóságának.
Kedvező aminosav- összetételén túl sokkal jobban tárolja az aromákat, minta a tofu, ezért nem szükséges előre fűszerben pácolni.

Édes készítményekhez is használható, mert semleges íze vaníliával, sztíviával, karob-porral jól kiegészíthető.

7 megjegyzés:

  1. Én azt hallottam a lupinról,hogy allergizál.

    VálaszTörlés
  2. Szia Névtelen! :)

    kicsit konkrétabban is kifejtenéd? Milyen jellegű allergiát okoz(hat)?

    VálaszTörlés
  3. * A potenciális élelmiszer allergén összetevők, amelyeket a címkéken fel kell tüntetni:

    - Glutént tartalmazó gabonafélék, és az azokból készült termékek
    - Héjas állatok (pl. rákok kagylók) és azokból készült termékek
    - Tojás és abból készült termékek
    - Halak és abból készült termékek
    - Földimogyorófélék és abból készült termékek
    - Szója és abból készült termékek
    - Tej- és tejtermékek (laktózt beleértve)
    - Dió és hasonló termékek
    - Zeller és abból készült termékek
    - Mustár és abból készült termékek
    - Szezám és abból készült termékek
    - Kéndioxid és szulfitok, amennyiben koncentrációjuk több mint 10 mg/kg vagy 10 mg/liter
    - Csillagfürt és abból készült termékek
    - Puhatestűek és abból készült termékek

    Vagyis ebből is látszik, hogy nemzetközileg is allergénné lett nyilvánítva!!!!!! (A Startcsomag 2010-ben is benne van.)

    Lásd még: Lupin allergy http://www.eatwell.gov.uk/healthissues/foodintolerance/foodintolerancetypes/lupinallergy/
    Allergy to lupin has been recognised for some time in mainland Europe, where lupin flour is used widely in food products. This type of allergy only seems to have started emerging in the UK quite recently, since lupin hasn't been used much in food products here. Lupin allergy can cause severe reactions, including anaphylaxis!!!!!!!!
    Lupin: a new hidden food allergen
    http://www.mja.com.au/public/issues/181_04_160804/smi10130_fm.html

    Üdv,
    Schumi

    VálaszTörlés
  4. Jó, mondjuk ilyen alapon az összes receptem mellé oda lehetne írni, h allergén, mert van benne tojás, tej, szója, szezám...stb. Aki allergiás rá az ne fogyassza.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Barátaim !

    Borza Zoltán vagyok Fertőd mellett élek. 27 éve vagyok vegetárius, és 23 éve radiesztéta. olyan dolgokra jöttem rá amik
    bátran álíthatom rendkivüliek. Én magam csak 10 napja ismertem meg a lupinlisztet, de nagyon nagyra tartom.
    Allergiásoknak nagyon sokat tudok segíteni. A telefonszámom.
    06 / 99 / 371 - 536, vagy E-mail: borzazoltan@gmail.com

    Várom jelentkezéseteket !Zoli

    VálaszTörlés
  6. Kedves Mindenki!
    Brutális dolgokat képes velem tenni! Lisztporát beszippantva asztmás rohamom volt. Elfogyasztva 2órán belül a kórházban voltam nem állva a lábamon.
    Erős toxikus hatással bír!
    Ha lehet kerülje mindenki aki tudja.
    Az ipar azért használja mert olcsó és fehérjében gazdag.
    Üdv!

    VálaszTörlés
  7. Hol lehet lupinlisztet vagy -babot venni?

    VálaszTörlés