2010. február 6., szombat

Xilit (xylitol) - a természetes édesítőszer

A xilit külső megjelenésében, ízében megegyezik a cukorral, utóíze nincs, kristályos formájában tökéletesen helyettesítheti a cukrot, alkalmas sütésre, főzésre, ételek, és italok édesítésére.



A második világháború idején Finnország komoly cukor hiányban szenvedett, így kutatásokat indított egy cukrot helyettesítő édesítőszer felfedezésére. Tudósai ekkor bukkantak rá a szerves kémiában akkor már nem ismeretlen alacsony kalóriájú anyagra a xilitre.



A 60-as években Németország, Svájc, Japán és a Szovjetúnió használta fel diabetikus termékekben és infúziós terápiaként a gyógyászatban. Azóta számos ország, többek között Olaszország és Kína is előállítja. Azonban a költségesebb eljárás a xilitet sok országban háttérbe szorította az olcsó nádcukor gyártáshoz képest.



A xilit az emberi szervezetben, a szövetekben is megtalálható. Kivonható a bogyós és más rostban gazdag gyümölcsökből, zöldségekből, továbbá kukorica csőből, és a finnek felfedezésének köszönhetően nyírfa kéregből is.



A xilit ízre és megjelenésre éppen olyan mint a cukor, azonban itt véget is ér minden további hasonlóságuk. A xilit a cukor szöges ellentéte. Míg a cukor támadja a szervezetünket, a xilit helyreállítja. Építi az ellenálló képességet és lassítja az öregedést, jót tesz a fogaknak, stabilizálja az inzulin- és a hormon szintet.



A xilit egy ún. cukor-alkohol, ami 5 szénatomból áll. Minden más cukor származék, pl. a szorbit ami egy másik népszerű édesítő, hat szén atommal rendelkezik, ám ez a xilittel ellentétben táplálja a baktériumokat és a gombákat. Glikémiás index: 7.



Amíg a cukor savasít, a xilit lúgosító hatású. Néhány esetben a kezdeti fogyasztásnál enyhe hashajtó hatás tapasztalható, de mivel szervezetünk enzim aktivitása igazodik a fogyasztási szinthez, ez a kényelmetlenség pár nap múlva elmúlik.



Klinikai tesztek bizonyítják, hogy a xilit (xylitol)

* elősegíti a gyógyulását, és csökkenti a belsőfül és orrmelléküregi gyulladások előfordulási gyakoriságát
* lassítja a fogkő kialakulását
* csökkenti a fogszuvasodást
* csökkenti a fogkősavak termelődését
* elősegíti a fogzománc remineralizációját/újraépülését

A 70-es évek elején fedezték fel a Turku Egyetem finn tudósai, hogy a xilit rendkívül jelentős szerepet játszik a szájhigiéniában. Visszafordítja a szájban a cukor káros hatásait. Az erjedési folyamatok nem tudnak a xilit jelenlétében végbemenni, a szájüregi baktériumok nem tudják azt savvá alakítani, íly módon segít a száj megfelelő sav-bázis egyensúlyát beállítani. Ez a lúgos - más néven bázikus- közeg nem kedvez a támadó baktériumoknak, különösen az egyik legrombolóbbnak, a streptococcusnak.

Előállításakor a kukorica rostjaiból almasav segítségével illetve különböző baktériumkultúrák segítségével xilitet nyernek, amit szárítanak, majd őrölnek. Nem tartalmaz kukoricafehérjét vagy más kukoricában esetlegesen fellelhető allergén anyagot, mivel nem kukoricából készül, hanem a kukoricacsutka rostjaiból. A xilit egyébként megtalálható még a nyírfakéregben, kismértékben zöldségekben és gyümölcsökben is. A dobozán azonban feltüntették, hogy érzékenyebb gyomrúaknál 4-6 hetes hozzászokási időszak javasolt, kisebb mennyiséggel kezdve.

A xilit fogyasztás közvetlenül lefekvés előtt, fogmosás és fogselyem használat után alkalmazva védi és ápolja a fogakat és az ínyt. Ellentétben a cukorral, a xilit jótékony hatást fejt ki, ha a fogunkon hagyjuk éjszakára. Megfelelő használattal a xilit megállítja a fogszuvasodás folyamatát, sőt képes a fogzománc erősítésére. A leghatékonyabban a kisebb szuvasodási foltokat tudja kezelni.



A mértéktelen cukor fogyasztás egyre több egészségügyi problémát okoz napjainkban. Végre van egy ideális megoldás az egészségünk megőrzésére és az édesség iránti vágyunk kielégítésére. A több mint 1500 tudományos kutatás e témában arra az eredményre jutott, hogy minél többet fogyasztunk a xilitből, annál eredményesebben tudjuk kiiktatni életünkből a cukorfüggőséget, és helyes táplálkozással kombinálva létrehozhatjuk szervezetünk bázikusságát.



Képzeljük el, hogy bűntudat nélkül ehetünk süteményeket, hogy nem kell csontritkulástól tartanunk miközben két púpos kiskanál xilittel édesített kakaót iszogatunk, vagy hogy olyan rágógumit rágunk ami megakadályozza a szuvasodást, vagy a fogíny betegségeket. Mindez a xilittel teljességgel lehetséges.
Forrás: biocoop

7 megjegyzés:

  1. Évi, arra találtál valamit, hogy cukorbetegeknek a xilit számolós vagy nem számolós szénhidrát? Csak a GDM-em miatt érdekel, pont előtte vettem, csak nem tudom, hogy használjam :)

    VálaszTörlés
  2. Én is xilitet használok, és steviát. Nagyon jó készítmények, és most már xilitet is lehet kapni elérhetőbb áron:)
    Évi!
    Szuperjó az összeállítás:):):)

    VálaszTörlés
  3. Mivel drágáltuk a felhozatalt, szereztünk olcsóbbat:

    www.biobolt.e-tar.hu/xukor

    VálaszTörlés
  4. Lackó, gratula!! És látom a teljes Aletheia palettát is tartjátok!! Ez nagyon dicséretes!!!

    VálaszTörlés
  5. Én is vettem két évvel ezelőtt egy nagy zacsival xillitolt, de aztán hallottam, hogy az USA-ban betiltották, ezért bontatlanul odaajándékoztam a reformszakácsunknak...:)
    Nem tudom... az ember folyton csak keres, és nehéz kiigazodni a marketingfogások sűrű erdejében. Annyira eltávolodtunk a természet(es)től, hogy amit ma emígyen emlegetünk, gyakran csupán a "komfort-buddhizmus"-ra hajazó szegényes törekvés.

    Bocsássátok meg nekem, de ma komor hangulatban vagyok! :)

    Mindenesetre kíváncsian várom a véleményeteket a szerről!!!

    Ahogy a stevíáról is.Ha használja valaki.

    VálaszTörlés
  6. Judit, ez nem igaz, a steviát tiltották sokáig, söt idehaza a mai napig csak kozmetikumként lehet forgalomba hozni. egyébként én is a lackó általt linkelt Xukor néven forgalmazott nyírfacukrot használom már egy ideje, és teljesen jó, ráadásul nem kínai

    VálaszTörlés