2010. január 31., vasárnap

Gluténmentes pizza varriációk

Örök kedvenc a pizza. Mindenki ismeri, mindenki szereti. Manapság már pár perc alatt könnyedén elkészíthető minimális erőráfordítással is. Íme néhány recept azoknak, akik lisztérzékenyek, de mégsem szeretnének kimaradni a kulináris élvezetekből.
Ebbe a bejegyzésbe gyűjtöm össze a számomra szimpatikus GM pizza recepteket. Folyamatosan bővítem majd.
(Aki Neuro-Diétát is csinál nem csak gluténmeneset, az a tej helyett nyugodtan használjon vizet a tésztához)

Monik30 tutireceptje:

Hozzávalók:

10 dkg Emese kenyérpor
5 dkg rizsliszt
1/2 tojás (nekünk van házi pici tyúktól, de ha fölvered a felét használod, másik meg jó lesz bármire)

1-1,2 dl meleg víz
0,8 dkg élesztő
1 ek. olaj

Elkészítés:


Összekeverem robotgéppel, nem futtatom meg semmi hókuszpók. Tepsit kivajazok, majd rizsliszttel beszórom ebbe kanállal beleigazgatom a tésztát, pihentetem kb. 20 percig vmi melegebb helyen.
Majd 150C-on sütöm 10 percet előmelegített sütőben (mert kenyér után sütöttem), rárakom a feltétet. Sűrített paradicsom, ketchup, bazsalikom, oreganó-ból készült krémmel megkenem, ízlés szerint, zöldség, szalámi, sonka stb, tetejére sajt. Tovább sütöm még 15-20 percig.

Tanácsok:

Kezdőknek is ajánlom, biztos sikerülni fog.
És mindenféle túlzás nélkül finom.

Elkészítési idő: 55 perc

*** *** ***

megryan tutireceptje:

Hozzávalók:

Tészta:
2 ek. olaj
25 dkg liszt
Csipet só, cukor
Oregano
½ élesztő
Oregano

Szósz

Tejfölös alaphoz
1 doboz tejföl
1 ek. juhtúró
2-3 gerezd fokhagyma


Paradicsomos alaphoz
(Neuro- Diétások részére is!)
1 sür. Par. Konzerv
Bazsalikom
Só, pici víz, olaj

Feltét: sonka, szalámi, sajt, gomba, kukorica vagy bármi ami maradt a hűtőben

Elkészítés:
1,5 dl meleg vízbe morzsoljuk az élesztőt, 1 csipet cukorral 10 percig állni hagyjuk.
Ezalatt tálba tesszük a lisztet, olajat, csipet sót, cukrot, oreganot.
Ha felfutott az élesztő lassan a keverékhez adagoljuk, mindig összegyúrva, nehogy túl maszatos legyen. Egy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapni.
30-60 percig lefedve meleg helyen kelesztjük.
Utána olajjal megkent tepsibe simítjuk, nyújtogatjuk.
A szósz összetevőit összekeverjük, rákenjük a tésztára.
A juhtúrós alapra legfinomabb a karikázott lilahagyma, sonka, reszelt sajt feltét.

A paradicsomos alapra dinsztelt gomba, szalámi, kukorica, sajt a kedvenc

Kb. 15 percig kell sütni közepes lángon, ha a széle barnul picit akkor jó. Nem szabad kiszárítani.

Tanácsok:

10 perc összeállítás + 30 perc kelesztés + 15 perc sütés

Elkészítési idő: 55 perc

*** *** ***


Cz.Nicky tutireceptje


Hozzávalók:
Kerek tepsiben 2db 24cm átmérőjű vagy
1nagy tepsihez elegendő tészta...

Tésztához:

40dkg liszt
3dkg élesztő
1tk cukor
1kk só
5ek olaj
1dl tej
1dl langyos víz

Mártáshoz:


1 kisebb fej vöröshagyma
1 kicsi sűritett paradicsom
5ek ketchup
1ek cukor
1tk só
2tk oregánó vagy pizza fűszerkeverék
1tk bazslikom
ízlés szerint: dekikát, bors

Illetve a feltétek lehetnek:

daráthús, sonka, zöldségek, felvágott, sajt meg ami a képzeletnek nem szab határt:)))

Elkészítés:
A sütőt 220fokra melegítem, ez gázsütőnél szerintem olyan 4-es fokozat. Olajjal kikenem a sütőfomát.

A langyos tejben kevés cukorral megfutattom az élesztőt egy külön kis tálkában (meleg helyen ez kb. 8-10perc).
A lisztet egy tálba tesszük. (a legjobb ha szitáljátok, mert úgy levegősebb lehet majd a tészta). A liszt közepében egy mélyedést fúrunk oda tesszük bele a megfuttatott élesztőt és csak kevés lisztet húzunk hozzá, hogy olyan galuska állaga legyen és a tetejét leszóljuk még liszttel. Ez ún, kovász. Letakarjuk konykaruhával és mégegyszer megkelesztjük. Ez kb. 20perc.
Hozzáadjuk a sót, olajat és kb. 1dl lanyos vizet.
Robotgéppel vagy kézileg addig dagasztom, hogy a tészta váljon el az edény falától. Ha ez megvan, akkor hagyom megint, hogy a kétszeresére keljen. Tehát megint leszórom egy kis liszttel és letakarom konyharuhával. kb 30percre elteszem pihenni.
Utána már csak lisztezett gyúrótáblán formázni kell a tésztát a tepsihez és belehelyezem a kiolajozott tepsibe.


Mártás:

A vöröshagymát apró darabokra vágom és kevés olajon üvegesre sütöm. Hozzáadoma sűrített paradicsomot és kb 1dl vizet és kevergetem, hogy rotyogjon. Akkor hozzáteszem a ketchup-ot, a cukrot, a sót. Az oregánót és a bazsalikomot úgy teszem bele, hogy kézzel összemorzsolom, így sokkal jobban kijön majd az aromája. Én szoktam bele borsot tenni, mert nagyon szeretem és szerintem szupi lesz az íze tőle.

A mártás gyakori kevergetést igényel. ( ha valaki még fűszeresebben szereti a mártásba még nyugodtam mehet oregánó)


A tésztára rákenem a mártást és úgy rakom rá a feltéteket ízlés szerint!!!

Tanácsok:
A tésztánál a sokszori kelesztés miatt lesz annyira lágy és könnyen formálható.

Nem nehéz, sok sikert mindenkinek!

*** *** ***

EGYSZERŰ PIZZATÉSZTA Egy 28-30 cm átmérőjű, közepes vastagságú pizzához 20 dkg (átszitált) lisztet, 1 dkg élesztőt, 1 dl langyos vizet és kevés sót veszünk. Az elmorzsolt élesztőt elkeverjük 2 evőkanálnyi langyos vízzel , valamint 1 bő evőkanálnyi liszttel, majd langyos helyen kelesztjük egy fél óra hosszan. A lisztet, a megkelt élesztőt, a sót, valamint a maradék vizet összedolgozzuk, s (letakarva) langyos helyen kelesztjük, míg a tészta a kétszeresére nem nő. Ekkor a cipót ellapítjuk, kerekre formázzuk, végül a recept szerint ízesítjük. (A pizzákat lisztezett sütőlapon, előmelegített, forró sütőben 220-230 Celsius fokon sütjük.)

PIZZATÉSZTA FŰSZERESEN 50 dkg (átszitált) liszthez 2 dl langyos vizet, 3 dkg élesztőt, 2-3 teáskanálnyi olívaolajat, valamint ízlés szerinti mennyiségű morzsolt bazsalikomot, őrölt köményt és sót veszünk. Az élesztőt elmorzsoljuk a vízben, majd a hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk. A cipót letakarva szobahőmérsékleten egy órát pihentetjük. (Gyorsabban eredményre jutunk, ha - ugyancsak letakarva - 20 percre 70 Celsius fokos sütőbe tesszük, úgy kelesztjük.) Végül lisztezett deszkán kinyújtjuk - a hagyományos pizzákhoz rendszerint 1-1,5 cm vastagra, míg a pizzaréteshez csak 0,5 cm-esre.

Ezt a leírást Benkö Gábornak köszönhetjük.

*** *** ***

Pizza tepsiben sütve

Hozzávalók:


200 g Schär Mix B
50 g Glutenix kenyérpor
1 csipet bazsalikom
2-3 evőkanál olaj
15 g friss Budafoki élesztő
kb. 250 ml langyos víz

Hogyan készítsük el?

Az összetevőket mixerrel jól összekeverjük, és kiolajozott tepsibe öntjük. A tészta a kenyértésztánál valamivel hígabb legyen! Vizes kanállal elsimítjuk a tetejét, és letakarva fél órát kelesztjük. Villával megszurkáljuk, berakjuk az előmelegített sütőbe, és feltekerjük a hőfokot.

Miután megfelelően elősütöttük, megkenjük a paradicsompürével elkevert ketchuppal, s mindenféle finomsággal megszórjuk. Beborítjuk reszelt sajttal és paradicsomkarikákkal, s készre sütjük. Az utolsó 5 percre tegyük a sütő aljába, hogy alul is ropogósra süljön.

Jó étvágyat kívánok!

5 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon klassz a blogod és a recept!
    Más dologban szeretnék érdeklődni. Tőled, mint szakértőtől szeretném kérdezni, hogy a Te tudomásod szerint a zabpehely tartalmaz-e glutént? Mert én úgy tudom, hogy a zabban a glutén nincs jelen, csak az egyik alkotója, a gliadin.

    Köszi előre is

    VálaszTörlés
  2. Szia!!!

    Köszönöm! Örülök, hogy tetszik, akkor már elérte a célját a blog. :)

    A zab és az összes kalászos gabonanövény sajnos glutén tartalmú (búza, árpa, rozs, zab). A gliadin és a glutén ugyanaz (én úgy tudom). Ezek füvében (zöld zabfű, búzafű...stb) preglutén van, én azt sem javaslom.

    VálaszTörlés
  3. Mindig innen készítem a pizzát,nekünk az utolsó jött be,de csak shar mixb-vel csinálom.Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök neki, kedves!!! Akkor érdemes volt monitorra vetni :)))

    VálaszTörlés
  5. Szia!A lányom mindig imádta a pizzát.Másfél éve lisztérzékeny(most 14 éves).Csináltam ezt azt,szeretek kísérletezni,de ha vmi nem sikerül...Az utolsó recept nagyon bejött.Köszi a receptet. :)

    VálaszTörlés