2009. december 10., csütörtök

Búzafű és gluténérzékenység

Szerintem a gluténmentes diétába nem fér bele (bár szó se róla szuperjó dolog). Utána néztem, hogy jól gondolom-e és ezt találtam az Újpesti Lisztérzékenyek Klubja honlapján:

A termékeik közül a Zöldséges sűrítmény NEM GLUTÉNMENTES, mivel búzafű levelet is tartalmaz. Csak ebben lehet glutén és a bevizsgálás ezt bizonyította is sajnos!!!!!
Számomra ez a bizonyíték arra, hogy a búzafűlé és készítményei tartalmaznak glutént. Hiába állítják a bio búzafűlét forgalmazó cégek ennek az ellentétét.


Hogy milyen termékről beszéltek itt azt most nem részletezném a cég tisztességtelen magatartása miatt amiről nem szeretnék sztorizni, a lényeg, hogy az egyik termékükben van búzafű, abban pedig glutén a vizsgálatok szerint.

Az Eyor honlapján pedig ezt találtam:
A lisztérzékenység fő kiváltó oka, hogy a szervezet a glutén nevezetű anyagot nem képes megfelelően lebontani, átalakítani, felhalmozódik és mérgezéses tüneteket produkál az arra hajlamos személyeknél. Jellemzően a gabonafélékben és a gabonaszármazékokat tartalmazó ételekben fordul elő nagy mennyiségben. A glutén a kifejlett búzaszálban (magban) található meg, csíraállapotban vagy fiatal hajtás esetén csak az előanyag, egy pre-glutén nevű anyag van jelen, ebből alakul ki később a növény fejlődése során a glutén. A pre-glutén hasonló, de nem egyenértékű a gluténnel. A búzafűlé fogyasztásáról javasolt szakemberrel konzultálni, majd ezután a búzafűlét kóstoltassuk meg a lisztérzékeny beteggel. A lisztérzékenység súlyosságától függ, hogy kivált-e allergiás reakciót a pre-glutén. Ha a kóstolás után nincs reakció, kis adagokban javasolt a további fogyasztása.

Ha a kóstolás, illetve a kezdeti kis adagokban való próbafogyasztás után nincs különösebb probléma, javasolt a napi fél vagy egy tasak elfogyasztása kúraszerűen. Az allergiás reakció bármikor kialakulhat, akár több hét után is, amint a beteg a lisztérzékenységre jellemző panaszokat tapasztal (hányás, rosszullét, gyomor- és bélfájdalom, hasmenés, erős fejfájás) a készítmény fogyasztását azonnal abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.



Egy dietetikus válasza erre a kérdésre:

Tisztelt Bányai Gabriella ! Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy kislányom, aki lisztérzékeny, fogyaszthat-e búzafű levéből származó italt. Válaszát előre is köszönöm Üdv. Katalin

Kedves Katalin! Nem ajánlom a fogyasztását, tartalmazhat allergizáló anyagot. Üdvözlettel:
Bányai Gabriella

elelmiszerallergia.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése